Groepspraktijk - Kinesist Beveren - Vrasene

Behandelingen

U heeft een bepaald probleem, kwaal of aandoening?

 

Blijf er niet mee lopen, leer er niet mee leven... wij doen er alles aan om uw levenskwaliteit en uw 'joi de vivre' te herstellen. 

 

Hier geven we per behandelmethode een korte opsomming van de problematieken die ervoor in aanmerking komen, en lichten we graag de behandelmethode even toe, zodat u weet wat u mag verwachten.

Manuele therapie

Klachten kunnen verschillende soorten pijn geven. Dit maakt het moeilijk een sluitend overzicht te geven van de te behandelen klachten. Als u in onderstaande lijst uw specifieke klacht niet terugvindt, maar er toch al een hele tijd last van heeft, bel gerust. Wij staan u graag te woord (03 775 27 97).

 

- Nek- en rugklachten: acute lage rugpijn (lumbago), acute nekpijn (torticollis), trapeziussyndroom, reumatische    aandoeningen (Bechterew, fibromyalgie,...)
- Hoofd- en nekpijn, in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen/handen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Duizeligheid, ijlhoofdigheid
- Klachten thv. het kaakgewricht
- Heup- en bekkenklachten en bekkeninstabiliteit
- Houdings- en bewegingsgebonden klachten (pijn bij heffen/tillen, bij zitten)

 

Nek-en rugklachten, die pijnlijk kunnen uitstralen naar hoofd, armen en/of benen, zijn niet meer weg te denken binnen onze maatschappij. Deze klachten ontstaan vaak door een beroepsmatige fysieke overbelasting (repetitive strain injury RSI) of mentale (stressgerelateerde) overbelasting. Op een bepaald moment kunnen deze klachten zo op de voorgrond treden dat ze uw functioneren in het alledaagse leven verstoren. 
U hoeft niet te wachten tot deze klachten zo ernstig worden dat u er van wakker wordt. De oplossing voor uw klachten vindt u namelijk in de manuele therapie. Een manueel therapeut kijkt naar u op een holistische manier, een allesomvattende manier.

 

Bij de eerste consultatie wordt, via een uitgebreid anamnesegesprek (met eventueel voorhanden zijnde medische beeldvorming) en een grondig klinisch functioneel onderzoek, een specifiek kinesitherapeutisch behandelplan opgesteld. Via onze specifieke manuele mobilisatie- en manipulatietechnieken kunnen wij de blokkades, die uw pijn veroorzaken, herstellen.

 

In de loop van de behandelingsreeks worden houdings- en bewegingsadviezen meegegeven zodat u als patiënt opnieuw vertrouwen krijgt in uw eigen lichaam en opnieuw durft bewegen. Specifieke rug- en buikspieroefeningen (core stability training) zijn hier van uitermate belang.

 

Voor verdere info kan u steeds een kijkje nemen op de site van onze beroepsvereniging 'Manual Therapy Association Belgium vzw' - www.mathera.be.

Sport kine

Sportkinesitherapie is de overkoepelende term voor zowel de behandeling van sportletsels als de preventie van sportletsels.

Sporten is gezond maar gaat vaak gepaard met overbelastingen of blessures. Deze overbelastingen of blessures ontstaan vaak door een combinatie van verschillende onderliggende factoren. Een lichaam is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Het is dus belangrijk dat we de zwakste schakels bij u vinden en deze met de juiste technieken aanpakken. 

Daar elke blessure dus verschillend is, wordt op basis van een klinisch onderzoek een individueel behandelplan opgesteld. Aspecten zoals gewrichtsmobiliteit, lenigheid, kracht, stabiliteit en coördinatie worden geëvalueerd en indien nodig als doel opgenomen in de behandeling. U wordt individiueel begeleid in een sportspecifiek oefenprogramma, dat steeds afgestemd wordt op uw mogelijkheden, zodat u geleidelijk en gradueel kunt evolueren naar het oorspronkelijke sportniveau en mogelijks tot betere sportprestaties dan voorheen.

 

Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan preventie en staan u bij met advies om ervoor te zorgen dat u kunt blijven sporten en dus herhaling van dezelfde sportblessures kan worden voorkomen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een goede stabiliteit en coördinatie niet alleen zorgen voor een vermindering in sportblessures, maar ook zorgen voor een betere sportprestatie.

Onze praktijk is uitgerust met een ruime oefenzaal en de nodige toestellen om uw revalidatie optimaal te doorlopen: loopband, fietsen, crosstrainer, trekapparaten, klein oefenmateriaal,... .

 
Sportletsels worden binnen onze praktijk meestal ondersteund door een specifieke methode van taping: "Kinesiotaping". Deze specifieke tapingvorm draagt bij aan een duidelijke versnelling in het herstel van uw sportletsel. De werking en indicaties hiervan worden uitgebreid besproken onder het tabblad "Kinesiotaping".

Revalidatie

In onze kinepraktijk kan u terecht voor al uw revalidaties.

 

Preoperatieve revalidatie:

Hierbij wordt uw te opereren lidmaat voorbereid op de geplande operatie, zodat u reeds weet wat juist spiergebruik inhoudt, en het gewricht/spier in de beste staat mogelijk is voor de operatie, hetgeen het herstel na de operatie zal bespoedigen. 

 

Postoperatieve revalidatie

  • na een orthopedische ingreep: na plaatsing van knie - heupprothese, schouderoperatie, meniscectomie, na operatie aan de rug (discectomie, laminectomie)
  • na een ingreep thv. de longen
  • na mammaectomie
  • na sportletsels: herstel na voorste kruisbandreconstructie, na achillespeesreconstructie,...
  • bij aandoeningen die een invloed hebben op uw alledaags bewegen (valpreventie-): ziekte van Parkinson,.. 

 

Revalidatie waarbij geen operatie aan te pas kwam. Uiteraard moet niet alles operatief behandeld worden en kan zelfs met goed toegepaste kinesitherapie een operatie vermeden worden. 

  • peesletsels: m.supraspinatus impingement, tenniselleboog 
  • ...

 

Welke revalidatie u ook moet ondergaan, u kan er op vertrouwen dat wij u met de grootste zorg zullen begeleiden. 

Ademhalingskinesitherapie

Ademhalingstherapie kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. 

 

- De grootste toepassing vindt zich in de behandeling van acute/chronische longaandoeningen, die op alle leeftijden (baby's, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen) kunnen ontstaan. Slijmen die diep in de longen of oppervlakkig in de bovenste luchtwegen ontstaan tgv. de longaandoening zijn zeer belastend en vermoeiend in het dagdagelijkse functioneren, vaak tgv. een slechte nachtrust tgv. de prikkeling van de luchtwegen resulterend in overmatig en niet-productief hoesten.

 

De behandeling bestaat uit autogene drainage. U leert op een correcte manier ademen, zodat er lucht onder de slijmen komt (dit hoor je als "reutelen") en zodoende worden deze slijmen gebundeld tot één groter geheel, om zoveel als mogelijk in één productieve hoest zoveel mogelijk van de slijmen op te hoesten. Deze techniek kan u dan thuis naarstig toepassen. In de praktijk wordt u geassisteerd door onze handen die zodanig geplaatst worden zodat u extra steun ondervindt bij het ophoesten, op het ademniveau waar de mucus zich bevindt. Door met de handen op een bepaalde manier aangehouden druk te zetten, trachten we optimale expiratoire flows te bekomen in de verschillende luchtwegen door manueel het niveau van het longvolume aan te passen, afhankelijk van waar de mucus zich bevindt. Bij het bepalen van het ademniveau baseert de therapeut zich op auditieve en tactiele feedback en houdt dit niveau aan.

 

Hierbij nog enkele longaandoeningen opgesomt waarbij ademhalingstherapie zeer nuttig is: bronchitis, longonsteking, mucoviscidose, RSV, infectieziekten, slijmen bij baby's.

 

- Ademhalingsoefeningen als een stressverlichtende techniek (oa. bij hyperventilatie (bewust/onbewust) /paniekaanvallen) : U leert wat een normaal ademhalingspatroon inhoudt, de verschillende soorten ademhalingen (borst/buik/flankademhaling) en specifieke ademhalingstechnieken om een opkomende hyperventilatie/paniekaanval te onderdrukken of te doorbreken. Dit resulteert in een groter vertrouwen in uw dagdagelijkse leven.

 

- Ademhalingsoefeningen als mobiliserende oefening van het ribbenrooster/borstkas. 

 

- Ademhalingsoefeningen als onderdeel van de algemene conditionering. Hierbij zal het belangrijk zijn dat u de juiste ademhaling gebruikt tijdens oefeningen gericht op uithouding of op kracht of op de beide. Bij een correct ademhalingspatroon zal oa. de nek ontlast worden tijdens de oefeningen.

Lymfedrainage ad modem Vodder

Even een zeer kort stukje anatomie om inzicht te krijgen in de werking van de manuele lymfedrainage, zodat het nut ervan duidelijk wordt.


Elk lichaam bestaat uit 2/3de lichaamsvocht. Dit bevindt zich in alle lichaamscellen en loopt doorheen bloed-, lymfe-en hersenbanen. Via dit vocht gebeuren er verschillende processen (oa. afvoer van afbraakstoffen, vervoer van zenuwprikkels,...), die we in het algemeen 'de waterhuishouding' noemen.  
Elk lichaam is naast het gekende bloedvatenstelsel doorspekt door het lymfestelsel (lymfebanen,-knopen,-klieren). Deze ondersteunen de veneuze bloedvaten in de afvoer van het lichaamsvocht naar het hart.
Door stress, ziekte of na een ongeval kunnen beide stelsels gekwetst raken met een verstoring van onze waterhuishouding tot gevolg.
Deze storing kan zowel zichtbare oedemen/zwellingen (vb. posttraumatisch/-chirurgisch oedeem, na okseltoilet bij mastectomie met dikke arm/hand tot gevolg), als niet-zichtbare oedemen (vb. diep in het lichaam op ruggemerg niveau,...) veroorzaken. 

Via de zachte massagetechnieken van de MLDV zorgen we ervoor dat dit 'stilstaand' vocht terug in beweging wordt gebracht en zo dus de vochtophopingen weggewerkt worden waardoor uw immuniteit verhoogt, uw stress verlaagt en het hormonale stelsel wordt geoptimaliseerd. MLDV heeft dus veel positieve effecten op heel uw lichaam.

Stagnatie/stilstaan van ons lichaamsvocht, waar dan ook in het lichaam (zichtbaar/niet-zichtbaar), kan aanleiding geven tot verschillende klachten. Vandaar is MDLV toepasbaar voor tal van indicatiegebieden (al dan niet in combinatie met andere therapievormen), die ik hieronder voor u probeer op te sommen.

 

  • Zwellingen (oedeem):
    • lymfoedeem
    • post-traumatische en postoperatieve oedemen (verstuikingen, bloeduitstortingen (hematomen), Südeck)
  • Spierpijnen, spierletsels- en laesies in de sportrevalidatie
  • Oedemen van reumatische oorsprong:
    • artritis
    • coxartrosis
    • periartritis humeroscapularis (PSH)/ frozen shoulder
  • Klachten van het zenuwstelsel:
    • migraine
    • trigeminus neuralgie
    • facialis parese
    •  multiple sclerose
  • Stressgerelateerde klachten:  
    • slapeloosheid
    • concentratieverlies
    • darmstoornissen (o.a. constipatie, prikkelbaar darmsyndroom)
    • hoofdpijn
    • hyperventilatie
  • Neus, keel en ooraandoeningen:  
    • sinusitis
    • oorsuizen
  • Huidproblemen:  
    • chronisch eczeem
    • littekens
    • postoperatieve vergroeiingen
    • gevolgen van wondroos (erysipelas)
  • Circulatiestoornissen:  
    • Glaucoom
    • ziekte van Ménière
    • claudicatio intermittens.​

Naast de manuele lymfedrainage hebben we in de praktijk twee toestellen voorradig met hetzelfde doel namelijk de afvoer binnen het lichaam te bevorderen:

- De lymfemat 

- LPG-toestel

 

De lymfedrainage wordt vaak aangevuld met het dragen van de juiste elastische therapiekousen.

Perinatale kinesitherapie

Perinatale kinesitherapie omvat de begeleiding van u, als zwangere, in de loop van de zwangerschap, zijnde voor en na de bevalling (pre-en postnataal) zodat u effectief kunt genieten van uw zwangerschap op zich.

 

Wanneer u tijdens uw zwangerschap last ervaart, raden we u zeker aan dit met uw gyneacoloog te bespreken. Prenatale kinesitherapie kan u helpen om de zwangerschapskwalen te verlichten, zodat u verder kan genieten van deze mooie gebeurtenis. 

Veel voorkomende en goed te behandelen klachten zijn:

  • Pijn thv. het bekken (bekkeninstabiliteit), vaak in combinatie met lage rugpijn
  • Pijn/stijfheid in de gehele wervelzuil (tgv een veranderde statiek gedurende de zwangerschap)
  • Gezwollen voeten/benen (circulatoire problematieken)
  • Urineverlies

Tijdens de prenatale kinesitherapie wordt u ook voorbereid op uw bevalling, met (i) een uiteenzetting hoe een bevalling verloopt, (ii) wat het opvangen van de weeën (met correcte ademhalingsoefeningen en houdingen) en het juist gebruiken van de persweeën (pershouding en -techniek) inhoudt. Vaak wordt er één sessie samen met de partner gedaan, zodat hij weet hoe u het beste te ondersteunen. Zo kan u met vertrouwen uw bevalling ingaan, en zal u merken dat dit samen met uw partner een zeer intens maar mooi moment is.

 

Na de bevalling (postnataal) zit het werk er nog niet op. U heeft gedurende 9 maanden uw baby gedragen en dit heeft sowieso een invloed gehad op uw bekkenbodem. Opgelet, voorgenoemde geldt ook als u via een keizersnede bent bevallen. Tijdens de postnatale kinesitherapie kijken we vooreerst of u nog klachten heeft thv. lage rug/bekken, die indien aanwezig behandeld moeten worden. Heeft u geen last, dan kan direct worden gestart met concrete spierversterkende oefeningen van de bekkenbodemspieren en buikspieren om uw lichaam terug in conditie te brengen en als dusdoende het herstel na uw bevalling te versnellen. Deze spierversterkende oefeningen worden gestart vanaf 6weken na de bevalling, maar kunnen op eender welke periode opgenomen worden. Het is dus nooit te laat ! 

 

In onze kinepraktijk hier te Vrasene (Beveren) is het mogelijk te bekijken of u de oefeningen daadwerkelijk goed uitvoert met het biofeedbacktoestel. Dit is niet standaard nodig, maar bij twijfel over de uitvoering is eenmalige controle wel op zijn plaats, zodat u de beste ondersteuning krijgt. Wilt u graag meer weten over bekkenbodem therapie, dan kan u een uiteenzetting terugvinden onder het luik "Bekkenbodemtherapie".

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie kan van nut zijn voor zowel de man, de vrouw als het kind.

 

Hieronder sommen we even kort op voor welke klachten bekkenbodemtherapie de oplossing kan zijn:

 

  • ongewild urineverlies tijdens inspanningen, hoesten of niezen (stressincontinentie)
  •  veelvuldig optredende, plotselinge, hevige aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
  • pre-en postoperatieve kinesitherapie bij operaties in het kleine bekken (oa. bij een prostatectomie)
  • aambeien (het "speen")
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen (tot een bepaald stadium beperkt)
  • pijn in het kleine bekken, spastistische bekkenbodem
  • pre- en posnatale begeleiding (voor en na de bevalling)
  • seksuele dysfuncties (oa. vaginisme/erectiestoornis)
  • specifieke problematiek bij kinderen (oa. bedplassen/overdag niet zindelijk worden)

 

Tijdens een eerste consult wordt er in eerste instantie geluisterd naar uw probleem. Tijdens dit gesprek krijgt u inzicht over de ligging en functie van de bekkenbodemspieren en wordt - indien mogelijk- gespecialiseerd advies omtrent uw klacht meegegeven. 

 

Bij een tweede consult wordt de werking en de kracht van de bekkenbodemspieren beoordeeld dmv. een lichamelijk onderzoek. Naargelang de problematiek worden ook omliggende structuren onderzocht zoals bv. de (lage) rug, het heilig been, de ligamentuur of de organen in het kleine bekken. Dit om alle betrokken structuren in kaart te brengen en zodoende te behandelen. 

 

Aan de hand van alle verzamelde informatie tijdens het verkennend gesprek en het onderzoek wordt er (in samenspraak met u) een specifiek, op maat gemaakt behandelplan opgesteld. 

 

Dit behandelplan bestaat meestal uit een combinatie van behandeltechnieken zoals bijvoorbeeld (thuis)oefeningen, manuele therapie, biofeedback of TENS. 

 

Via het biofeedbacktoestel wordt de werking van uw bekkenbodem zichtbaar op een scherm. Zo kan u effectief zien hoe u deze "onzichtbare" spieren diep vanbinnen gebruikt. Dankzij deze visuele feedback is het enerzijds makkelijker voor u op de spieren bewust aan te spannen of te ontspannen en anderzijds kan de therapeut perfect controleren hoe u de oefening uitvoert en indien nodig bijsturen.

 

Elektrostimulatie of TENS wordt gebruikt om uw bekkenbodem te leren voelen als u de spieren niet kunt localiseren of als ze te zwak zijn.

 

Dry needling

Dry Needling is een gespecialiseerde behandeltechniek uit de myofasciale kinesitherapie om spierknopen ("taught bands" / "gespannen bandje" in de spier) los te maken door een zeer fijn naaldje in dit pijnlijk punt in de spier in te brengen.

Het triggerpoint kan naast lokale pijn ook elders pijn veroorzaken volgens gekende uitstralingspatronen. Doordat het naaldje doorheen de verschillende fascia gaat om de spierknoop te bereiken, en het lokaal in de diepte aanprikken ervan, wordt een spierrelease verkregen. Bij het aanprikken kan u een lokale "twitch" (korte samentrekking van de spier), lokale doffe pijn of de kenmerkende uitstralingspijn voelen. Na de behandeling voelt u onmiddellijk dat de spierspanning lokaal afgenomen is en dat de uitstralingspijn verdwenen is.

 

Dry Needling is een techniek die op zichzelf kan worden gebruikt bij zuiver musculaire problematieken, maar is vaak een aanvulling in de behandeling van meer uitgebreidere problematieken. 

Het is dan ook aan de behandelende kinesitherapeut om te bepalen of dry needling geïndiceerd is of niet. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreid klinisch functie- en bewegingsonderzoek van de regio waar de klacht zich bevindt. Uit dit onderzoek zullen de spieren geïsoleerd worden die mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan of het in standhouden van de problematiek. Om maar één voorbeeld te geven kan duimpijn niet alleen worden veroorzaakt door een blokkade in het duimgewricht maar moeten we de oorzaak vinden in een overspannen nekspier.

 

Het ontstaan van deze spierknopen is vaak te wijten aan een overbelasting van de spier door (i) werkgerelateerde repetitieve bewegingen, (ii) het aannemen van foutieve houdingen, (iii) compensatoire houdingen en bewegingen bij blokkades elders in het lichaam. Het is dan ook van belang de oorsprong van het ontstaan van deze spierknopen te vinden, zodat u met aangepaste oefeningen en tips, er zelf voor kan zorgen dat uw lichaam in goede conditie blijft.

 

www.trigger.be

Core training

Dit is een cruciaal onderdeel in de behandeling en de preventie van rugklachten, voorkomend over de volledige wervelzuil.

 

Core stability is een zeer vaak gebruikte term maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen? Hieronder een beetje uitleg.

 

De core stability is de mate waarin u uw wervelzuil kan stabiliseren gedurende de uitvoering van uw dagdagelijkse activiteiten. Deze stabilisatie van en de steun rond onze wervelzuil vinden we in de spieren die zich het dichtst bij onze wervelzuil bevinden (het locaal stabiliserend systeem). Het is zeer belangrijk, in preventie van recidiverende of terugkomende rugklachten, dat u uw bewegingen enerzijds gestabiliseerd doch soepel en zonder beperkingen kan uitvoeren. Het globaal stabiliserend systeem staat in voor de grote bewegingen van wervelzuil en armen/benen. De mobiliteit en stabiliteit van uw wervelzuil kunnen niet los van elkaar gezien worden, aangezien ze zoals hierboven beschreven functioneel gerelateerd zijn, en zullen dus altijd tesamen worden geoefend.

 

In de praktijk zullen we samen uw oefenniveau bepalen adhv. specifieke tests. Daarna zal een specifiek individueel oefenprogramma opgesteld worden in functie van uw specifieke noden (cfr. uw dagdagelijkse, werk- of sportgerelateerde activiteiten) : warming-up, specifieke stabilisatie-oefeningen op uw niveau, cooling down. 

Belangrijk in heel dit verhaal is dat u kennis heeft van de spieren van het locaal stabiliserend systeem, dat u weet waar deze spieren liggen en weet hoe u deze moet aanspannen. Eens u deze kennis bezit, kan u elke buik-en rugspieroefening op een correcte manier uitvoeren.

Indien bij de mobiliserende/stretchoefeningen pijn optreedt in een bepaalde regio/punt, zijn wij er als manueel therapeut om dit eerst te deblokkeren, zodat u pijnvrij verder kan in de opbouw van uw oefenprogramma.

 

 

 

Kinesiotaping

In het Medical Taping Concept of anders genoemd "Kinesiotaping" wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape.

 

Het grote voordeel van de rekbaarheid van deze tape is dat hij het fysiologisch bewegen ondersteunt en dus beweging toelaat daar waar kan bewogen worden, en bescherming biedt daar waar er door de klacht of aandoening een storing is in het bewegingspatroon. Dit in tegenstelling met de klassieke witte sporttape, die niet elastisch is. Deze laatstgenoemde tape zet het gewricht volledig op slot waardoor het gewricht verstijft en bijgevolg een langere revalidatie nodig zal zijn om het gewricht opnieuw soepel te maken.

 

Daarnaast heft de kinesiotape de huid lichtjes op van de pijnzone waardoor deze onmiddellijk minder pijnlijk wordt, alsook de doorbloeding onder het verloop van de tape wordt gestimuleerd en daarmede wordt dus ook het weefselherstel bevordert. In tegenstelling tot conventionele witte sporttape die een druk op het pijnlijk gebied brengt en de doorbloeding eerder blokkeert. 

 

In het Medical Taping Concept worden verschillende technieken gebruikt om verschillende weefsels (zoals spieren, ligamenten, gewrichten, lymfevaten) te beïnvloeden. Deze tapingtechniek zal dus vaak gebruikt worden als aanvulling in de behandeling om uw herstel te bespoedigen. 

Hieronder een poging tot opsomming waar kinesiotape een dankbaar hulpmiddel blijkt te zijn in uw herstel. Dit kan onmogelijk volledig zijn gezien de uitgebreidheid in verschillende klachten, maar geeft toch een mooi overzicht van de effecten.

 

  • op vlak van pijn wordt een onmiddellijke pijnvermindering bekomen 
    • oa bij kneuzingen van een rib, 
  • op vlak van spierwerking: ontspannen/ondersteunen van de betrokken spier bij vb. trapeziussyndroom (nekklachten), tennis/golfersellebogen, knarsen, spierscheuren,...
  • op vlak van gewrichtsproblematieken: 
    • stabiliseren van gewrichten bij vb. verrekking van ligamenten in de knie, enkelverstuiking, hyperlaxiteit, schouderinstabiliteit
    • nekklachten
    • bekkeninstabiliteit 
    • discus hernia
    • frozen shoulder
  • op vlak van het lymfestelsel: de doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd
    • bij zichtbaar oedeem van een lidmaat vb. na tumerectomie bij borstkanker, na verstuikingen,... 
    • bij littekens, hematomen, fibrosen